πίσω στο blog
17.10.2017
Τρεις αναλυτές σχολιάζουν το πρώτο τηλεοπτικό debate για την αρχηγία της Κεντροαριστεράς

Το πρώτο τηλεοπτικό debate για την επόμενη μέρα της Κεντροαριστεράς πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στον τηλεοπτικό σταθμό ACTION 24 και οι 5 υποψήφιοι αρχηγοί που συμμετείχαν, έδωσαν το πολιτικό τους στίγμα για το μέλλον του χώρου.

Οι Νίκος Ανδρουλάκης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης, απάντησαν στα ερωτήματα που τους τέθηκαν για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση και όχι μόνο. Το debate συντόνιζαν οι δημοσιογράφοι Γιάννης Πολίτης, Γιώργος Κουβαράς και Αγγελική Σπανού, ενώ ερώτηση απηύθυνε και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Πόσο ζωντανή ήταν η διαδικασία; Ποιες εντυπώσεις άφησαν οι υποψήφιοι αρχηγοί; Ποιοι είχαν τη μεγαλύτερη άνεση; Ποια ήταν τα «λάθη» τους; Τρεις αναλυτές σχολιάζουν στην A.V. όσα είδαν οι τηλεθεατές.

Πέτρος Ιωαννίδης, πολιτικός αναλυτής aboutpeople

Ήταν ένα debate πολύ πιο ζωντανό από τα συνηθισμένα και σε αυτό βοήθησε σε μεγάλο βαθμό η διαδικασία. Η στάση και οι τοποθετήσεις όλων των συμμετεχόντων, μετρημένες, σίγουρα έκαναν καλό και έδωσαν πόντους στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Σημαντική και η αίσθηση ότι –τουλάχιστον– οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι μπορούν να πορευθούν μαζί και μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

O Nίκος Ανδρουλάκης ήταν σαφής στις απαντήσεις του, «συστήθηκε» πετυχημένα στους τηλεθεατές, αλλά θα πρέπει να τονώσει την «ηγετικότητα» του. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν άρτια προετοιμασμένος, με λόγο στοχευμένο και με αιχμές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάει ότι το «ακροατήριο» στο οποίο απευθύνεται έχει σαφώς κεντροαριστερές αναφορές. Ο Γιώργος Καμίνης, αν και δε βρέθηκε στην καλύτερή του βραδιά, είχε καθαρό στίγμα και έδειξε ότι μπορεί να ενώσει. Ο Γιάννης Μανιάτης προσπάθησε να «κεφαλοποιήσει» το κυβερνητικό του παρελθόν και σίγουρα δεν έχασε από τη χθεσινή του εμφάνιση. Ο Γιάννης Ραγκούσης ήταν αρκετά ηγετικός, με σαφή αντιδεξιό προσανατολισμό, έκανε λάθος όμως με το να μη θέσει ερώτηση σε κάποιον συνυποψήφιό του. Περισσότερο ικανοποιημένοι απο την παρουσία τους θα πρέπει να είναι κατά την άποψή μου οι κύριοι Θεοδωράκης και Ραγκούσης, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Βοήθησε, λοιπόν, η χθεσινή βραδιά στο να αποφασίσει κανείς ποιον υποψήφιο θα ψηφίσει; Εκτιμώ πως αυτό το πρώτο debate ήταν περισσότερο μια ευκαιρία σε όσους συμμετείχαν να παρουσιασθούν στο ευρύ –πιθανό– εκλογικό ακροατήριο και να δώσουν το στίγμα της υποψηφιότητάς τους. Άλλωστε ο ένας μήνας που απομένει είναι μεγάλο χρονικό διάστημα και όσοι ψηφοφόροι δεν είναι «ταγμένοι» σε κάποιον υποψήφιο, θέλουν να ακούσουν ακόμα περισσότερα μέχρι να αποφασίσουν. Ιδιαίτερα για το μέλλον της Παράταξης.

Γιάννης Καρδαράς, επικοινωνιολόγος Giraffes in the Kitchen

Ευγενικό στα όρια του τηλεοπτικά βαρετού, το πρώτο debate κάποιων από τους φιλόδοξους ηγέτες της επόμενης μέρας της κεντροαριστεράς, ήταν μια πρώτη αναγνωριστική δημόσια τοποθέτηση, αρκετά ενδεικτική παράλληλα, του τρόπου που ο κάθε ένας θα κινηθεί στις όποιες επόμενες μέρες απομένουν.

Σε μεγάλο βαθμό ανιχνεύοντας: Σε ποια απόχρωση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να κρατηθεί και να δανειστεί χρώμα; Ποια είναι η τάση που όσοι θα ψηφίσουν αντιλαμβάνονται τον όρο και ρόλο της «κεντροαριστεράς», πάνω στην οποία μπορεί ο κάθε υποψήφιος να βασισθεί;

Εμφανώς πιο απελευθερωμένοι από τα παραπάνω οι Σ. Θεοδωράκης και ο Γ. Ραγκούσης, που ο κάθε ένας για διαφορετικούς λόγους έχει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων, λίγο πιο δεξιά ή λίγο πιο αριστερά, από ό,τι φάνηκε.

Σε κάθε περίπτωση οι αναφορές στα πρόσωπα του παλαιού ή νεότερου, κραταιού ΠΑΣΟΚ δεν έλειψαν από κανέναν, στο πλαίσιο της προσπάθειας σύνδεσης με την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Ούτε και κάποιες διακριτικές αιχμές κατά της σημαντικότερης απουσίας από το τραπέζι.

Το debate έδειξε να αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον στις ερωτήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων, το οποίο όμως γρήγορα ο «πολιτικός πολιτισμός» της διαδικασίας εξανέμισε. Ίσως να φταίει η προσπάθεια όλων να πείσουν ότι θα καταφέρουν να συνυπάρξουν την επόμενη μέρα, ό,τι αποτέλεσμα και αν επιφυλάξει για αυτούς. Ξεχνώντας να πουν για το «νέο» που αυτή η διαδικασία θα γεννήσει. Αλλά και πώς αυτό θα βρει ζωτικό χώρο ανάπτυξης ανάμεσα στο σημερινό δίπολο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, συνιστώντας μια ουσιαστική πολιτική πρόταση

Δείτε περισσότερα εδώ

Πηγή: Athens Voice, “Τρεις αναλυτές σχολιάζουν το πρώτο τηλεοπτικό debate για την αρχηγία της Κεντροαριστεράς”,  13.10.2017

BLOG
Banner