πίσω στο blog
23.07.2017
Κόμματα και πολιτικοί αρχηγοί στα social media

Η aboutpeople παρουσιάζει την ετήσια μελέτη της σε σχέση με την παρουσία των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των ηγετών τους στο Facebook και στο Twitter. Από τις 01/06 έως τις 30/06 προχωρήσαμε σε συλλογή και ανάλυση στοιχείων από τα επίσημα προφίλ των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των ηγετών τους στα δύο δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα. Παράλληλα πραγματοποιήσαμε σύγκριση με τις αντίστοιχες περσινές επιδόσεις των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών τους.

Ενεργό ρόλο στα social media έχουν οι πολιτικοί αρχηγοί της Ελλάδας ενώ χιλιάδες είναι οι χρήστες που τους «ακολουθούν» και διαβάζουν τις αναρτήσεις τους, όπως αποτυπώνεται στην ετήσια έρευνα της εταιρείας «About People» που διενεργήθηκε από τις 1/6 έως τις 30/6. Ποιος όμως είναι ο «πολιτικός άρχοντας» των social media και ποιος ο πιο ενεργός;

Στο Facebook πιο δημοφιλής είναι ο λογαριασμός του ΣΥΡΙΖΑ ενώ τα περισσότερα posts έχει κάνει το Ποτάμι. Όσον αφορά στους πολιτικούς αρχηγούς, πιο δημοφιλής λογαριασμός είναι του Αλέξη Τσίπρα και τις περισσότερες αναρτήσεις κάνει ο Βασίλης Λεβέντης.

Και στο twitter o ΣΥΡΙΖΑ έχει τους περισσότερους followers ενώ τα περισσότερα tweets κάνει η Χρυσή Αυγή. Στους πολιτικούς αρχηγούς, πιο δημοφιλής είναι ο λογαριασμός του Αλέξη Τσίπρα, τα περισσότερα tweets τα κάνει η Φώφη Γεννηματά, ενώ περισσότερα retweets συγκεντρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνεται ότι δεν έχουν όλα τα κόμματα και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί λογαριασμούς στα social media.

Αναλυτικά:

Facebook

 • Πιο δημοφιλής ο λογαριασμός του ΣΥΡΙΖΑ
 • Πτώση σε followers σε σχέση με πέρσι για ΣΥΡΙΖΑ, Ενωση Κεντρώων
 • Περισσότερα Posts έχει κάνει το Ποτάμι
 • Πιο δημοφιλής ο λογαριασμός του Α. Τσίπρα
 • Πτώση σε σχέση με πέρσι για Τσίπρα, Καμμένο
 • Περισσότερες αναρτήσεις ο Β. Λεβέντης

Twitter

 • Περισσότερους followers ο ΣΥΡΙΖΑ
 • Μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος για ΝΔ, ΠΑΣΟΚ
 • Λιγότερα Tweets σε σχέση με πέρσι όλα τα κόμματα, εκτός από ΣΥΡΙΖΑ (πιο ενεργοί η ΧΑ και το Ποτάμι)
 • Περισσότερα retweets στο λογαριασμό της ΝΔ
 • Πιο δημοφιλής ο λογαριασμός του Α. Τσίπρα. Μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σε σχέση με πέρσι Μητσοτάκης – Τσίπρας
 • Περισσότερα tweets η Φ. Γεννηματά

-Περισσότερα retweets οι λογαριασμοί των Μητσοτάκη, Καμμένου, Τσίπρα

Τα μυστικά των social media: «Δεν χρειάζεται βομβαρδισμός μηνυμάτων αλλά σωστή χρήση»

Το CNN Greece μίλησε με τον πολιτικό αναλυτή της εταιρείας «About People», Πέτρο Ιωαννίδη, ο οποίος τόνισε τη σημασία που έχει για τους πολιτικούς η εικόνα τους στα social media αλλά προειδοποίησε για το λάθος που κινδυνεύουν να κάνουν.

«Τα τελευταία χρόνια οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν γίνει πάρα πολύ ενεργοί και έχουν καταλάβει ότι τα social media είναι ένα απαραίτητο εργαλείο προκειμένου να έρθουν σε πιο άμεση επαφή με τον κόσμο και να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους στους πολίτες. Αν σκεφτούμε ότι στις ηλικίες έως 50 ετών το 80% των Ελλήνων έχει πλέον social media καταλαβαίνουμε το πόσο σημαντική είναι η παρουσία των πολιτικών αρχηγών και των κομμάτων» αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης ωστόσο προειδοποιεί:

«Η πολύ συχνή παρουσία δεν σημαίνει ότι είναι και η ενδεδειγμένη. Σημασία έχει να έχεις μία παρουσία αλλά το να βομβαρδίζεις καθημερινά με πάρα πολλά μηνύματα τους χρήστες των social media δεν σημαίνει ότι είναι και αποτελεσματικό. Σημασία έχει να είναι το σωστό post, με τη σωστή δράση και το σωστό μήνυμα. Δεν χρειάζεται βομβαρδισμός μηνυμάτων αλλά σωστή και λελογισμένη χρήση».

Μπορεί όμως ένα post να «κάψει» έναν πολιτικό αρχηγό και το μεγάλο λάθος να του κοστίσει την ώρα της κάλπης;

«Ναι μπορεί», λέει ο πολιτικός αναλυτής, ωστόσο σημειώνει ότι «οι περισσότεροι πλέον είναι περισσότερο υποψιασμένοι, συνεργάζονται με επαγγελματίες και τα λάθη δεν είναι τόσο συχνά».

Ο κ. Ιωαννίδης εξηγεί στο CNN Greece ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεν είναι ενδεικτικά της τάσης του εκλογικού σώματος αλλά δείχνει πόσο κόσμο δυνητικά έχει συνομιλητής ο κάθε αρχηγός και το κάθε κόμμα.

Δείτε περισσότερα εδώ

 

Πηγή: CNN Greece, “Έρευνα: Οι πολιτικοί στα social media αναστενάζουν (aud)”, 14.07.2017
star.gr, “Κόμματα και αρχηγοί στη μάχη των likes! Ποιοι είναι πιο δημοφιλείς στα social media;”, 13.07.2017
BLOG
Banner