πίσω στο blog
23.04.2020
Έρευνα της aboutpeople για το NEWS 24/7: Ο φόβος για τον κορονοϊό φεύγει, η ανησυχία για την οικονομία έρχεται

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι Έλληνες αισιοδοξούν πλέον για το οριστικό τέλος της υγειονομικής κρίσης, εφόσον με τιτάνια προσπάθεια και τήρηση των μέτρων, επιτεύχθηκε η επιπέδωση της καμπύλης κρουσμάτων. Ωστόσο ένα όχι και τόσο άγνωστος φόβος επιστρέφει. Ο φόβος για την πορεία της οικονομίας, που επλήγη βάναυσα από τον κορονοϊό.

Στα αξιοσημείωτα της μέτρησης:

Υπάρχει ακόμα ανησυχία για τον κορονοϊό, ωστόσο το ποσοστό είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες.

  • Μεγάλο ποσοστό των πολιτών νιώθει άγχος και φόβο για τις οικονομικές συνέπειες
  • Τα ποσοστά ικανοποίησης για την κυβέρνηση για τη διαχείριση της κρίσης είναι σε σταθερά υψηλά επίπεδα
  • Η εικόνα της εκκλησίας, εμφανίζεται βελτιωμένη
  • Τσιόδρας και επαγγελματίες υγείας, διατηρούν την εμπιστοσύνη των πολιτών
  • Σχεδόν 6 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι το τέλος της υγειονομικής κρίσης είναι κοντά
  • Αξιοζημείωτο το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι ο ιος, δημιουργήθηκε σε… εργαστήριο
  • Η συντριπτική πλειοψηφία πειθάρχησε στα μέτρα τη μέρα του Πάσχα

Πόσο μας φοβίζει ο κορονοϊός;

Τρεις στους 4 ερωτώμενους δηλώνουν ανήσυχοι σχετικά με τον κορονοιο. Πιο συγκεκριμένα το 27,5% δηλώνει πολύ ανήσυχο και το 47,6% αρκετά, 13% χαμηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο κύμα 2 εβδομάδες πριν.

Χαμηλότερα είναι τα ποσοστά ανησυχίας των ερωτώμενων και στην επόμενη ερώτηση. Αποτελεί μεγάλη απειλή για το κόσμο απάντησε το 80,5% (από 89,2% στο προηγούμενο κύμα), 66,4% για την Ελλάδα (από 85,1%) και 54,1% (από 69%) για το οικογενειακό περιβάλλον.

Δέος μπροστά στις πιθανές οικονομικές συνέπειες

Περίπου 3 στους 4 ερωτώμενους αισθάνονται άγχο και φόβο σχετικά με το τι έπεται στην οικονομία. Πιο συγκεκριμένα το 30,4% απάντησε φόβο και το 42,8% άγχος.

Μοιρασμένες είναι οι απόψεις για το πόσο θα διαρκέσει μια πιθανή οικονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας. Το 10,4% πιστεύει 6 μήνες, το 27,5% περίπου έναν χρόνο, το 28,9% περίπου δύο χρόνια και 26,1% από 2 ως πέντε έτη.

Η στάση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Τα ποσοστά ικανοποίησης  στη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση παραμένουν υψηλά. Το 39,9% δηλώνει πολύ ικανοποιημένο, το 38,2% αρκετά (σύνολο 78,1%), ενώ λίγο και καθόλου απάντησε το 20,7%.

Ο βαθμός ικανοποίησης από τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι 11,8% πολύ και 28,2% αρκετά (σύνολο 40%), ενώ λίγο και καθόλου απάντησε το 50,9%.

Δείτε περισσότερα εδώ.
Πηγή: NEWS 24/7, “Έρευνα NEWS 24/7: Ο φόβος για τον κορονοϊό φεύγει, η ανησυχία για την οικονομία έρχεται”, 23.04.2020
BLOG
Banner