πίσω στο blog
04.06.2020
Τι πιστεύουν οι πολίτες για τα ελληνοτουρκικά και τι φοβούνται

Οι πολίτες εμφανίζονται αρκετά προβληματισμένοι για την εξέλιξη των σχέσεων με τη γείτονα χώρα, διαπιστώνουν επιδείνωση τους τελευταίους μήνες, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων ανησυχεί, ακόμα και για το ενδεχόμενο πολεμικές σύγκρουσης. Παράλληλα, ενόψει της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, οι πολίτες έχουν συγκεκριμένη άποψη για την κατεύθυνση που θα πρέπει να έχουν οι εκδηλώσεις που θα διοργανώσει η Πολιτεία.

Στα αξιοσημείωτα της έρευνας

 

  • Σημαντικό ποσοστό πολιτών ανησυχει για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
  • Η πλειοψηφία βλέπει επιδείνωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας τον τελευταίο χρόνο.
  • Τέσσερις στους 10 είναι ανήσυχοι για το ενδεχόμενο πολέμου Ελλάδας-Τουρκίας.
  • Η συντριπτική πλειοψηφία, επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, σημειώνοντας όμως ότι οι γείτονες πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις.
  • Οι πολίτες θεωρούν το προσφυγικό ως το σημαντικότερο ζήτημα αυτή τη στιγμή στη σχέση μας με την Τουρκία.
  • Οι περισσότεροι απάντησαν σωστά στην ερώτηση για την ημερομηνία έναρξης της Επανάστασης, και ξεχωρίζουν τρία πρόσωπα για την προσφορά τους στον αγώνα, με πρώτο τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
  • Η πλειοψηφία δεν θέλει γιορτές για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά εκδηλώσεις που θα αναδεικνύουν τις αξίες του αγώνα και την προβολή τους στο μέλλον της χώρας.

Ανησυχία για την επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία

Το 70,2% των ερωτώμενων δηλώνει πολύ και αρκετά ανήσυχο εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Περισσότερο ανήσυχες οι γυναίκες και οι ηλικίες άνω των 35 ετών.

Επτά στους 10 θεωρούν ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν χειροτερεύσει κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, με το 28,1% να πιστεύει ότι έχουν μείνει στάσιμες και μόλις το 0,7% ότι έχουν βελτιωθεί.


Κωνσταντίνος Φίλης: “Η ελληνική κοινωνία έχει μεγάλη ωριμότητα”

Ιδιαίτερη ωριμότητα αλλά και απολύτως φυσιολογικές ανησυχίες στην ελληνική κοινωνία διέκρινε ο Κωνσταντίνος Φίλης στην έρευνα του 20/20 αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

O διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων τονίζει πως “δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αντιφατικά τα στοιχεία της ωριμότητας-αισιοδοξίας και της ανησυχίας. Φαίνεται από την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα ότι η ελληνική κοινωνία παρά το γεγονός ότι βομβαρδίζεται καθημερινά με πληροφορίες και αναλύσεις περί θερμού επεισοδίου και πολέμου με την Τουρκία έχει αποθέματα ωριμότητας.

Επίσης, είναι σαφές ότι δεν υπάρχει φοβία ότι η Τουρκία μπορεί να διεξάγει και να κερδίσει έναν πόλεμο κόντρα στην Ελλάδα αν και ο ο γείτονας είναι δύστροπος, αναθεωρητικός και διεκδικητικός. Η ελληνική κοινωνία διαθέτει την ωριμότητα να ισχυρίζεται ότι ο καλύτερος τρόπος να διευθετήσουμε τις διαφορές μας είναι ο ειρηνικός και αυτός της διαπραγμάτευσης. Πρέπει να σας πω ότι από αυτό το στοιχείο είμαι ενθαρρυμένος από την έρευνα”.

Προχωρώντας παρακάτω τη σκέψη του ο κύριος Φίλης υποστηρίζει ότι “δεν χρειάζονται ούτε υπερβολές ούτε φοβίες. Πρέπει, πάσθη θυσία, να αποφύγουμε τη φοβία που καλλιεργείται από ορισμενους ότι η Τουρκία μπορεί να κερδίσει έναν πιθανό ελληνοτουρκικό πόλεμο. Η Τουρκία ούτε πόλεμο θέλει να κάνει και δεν είναι σε θέση να τον κερδίσει.

Επιπρόσθετα, είναι χρήσιμο να τονιστεί ότι η Ελλάδα δεν έχει υποχωρήσει σε κάτι που έχει σχέση με τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Θα έπρεπε να ασκήσει επίσης τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε ορισμένες περιπτώσης αλλά γι’ αυτό χρειάζονται συμφωνίες με γειτονικά κράτη.

Η Τουρκία έχει γκριζάρει κάποιες περιοχές. Αλλά αν η διαπραγμάτευση μπορεί να μας οδηγήσει στο δικαστήριο της Χάγης η Ελλάδα δεν μπορεί να χάσει κάτι σε σχέση με αυτά που της αναλογούν από το Δίκαιο της θάλασσας. Η μάχη στη Χάγη θεωρείται χαμένη μόνο στο μυαλό κάποιων μαξιμαλιστών. Στο δικό μου μυαλό η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Αρκεί να τεθούν τα σωστά θέματα, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο”.

Τέσσερις στους δέκα, ανησυχούν για πιθανή πολεμική σύκγρουση

Πολύ και αρκετά ανήσυχοι για το ενδεχόμενο πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο άμεσο μέλλον δηλώνουν οι 4 στους 10. Πολύ το 8,9% και αρκετά το 31,7%. Πιο ανήσυχες οι γυναίκες, οι μέσες ηλικίες (35-54) και οι κάτοικοι εκτός Αττικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε παρόμοια ερώτηση για ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη με την Τουρκία τον περασμένο Δεκέμβριο από την aboutpeople, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 27,7%.

Οι Έλληνες θέλουν καλή γειτονία

Το 84,1% των ερωτηθέντων θα επιθυμούσε να έχουμε καλή γειτονία και συνεργασία με την Τουρκία, ενώ το 13,7% διαφωνεί με μια τέτοια προοπτική. Όμως μόλις, το 15,3% των Ελλήνων, πιστεύει ότι είναι εφικτό το ενδεχόμενο καλής γειτονίας και συνεργασίας στο άμεσο μέλλον.

Η μεγάλη πλειοψηφία (62,6%) θεωρεί ότι για να υπάρξει καλή γειτονία και συνεργασία με την Τουρκία θα πρέπει οι γείτονες να προχωρήσουν σε κινήσεις καλής θέλησης και μόνο ένας στους εκατό ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα. Το 29,7% θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Γυναίκες, νέοι, κάτοικοι Αττικής, ανώτερου μορφωτικού επιπέδου και ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έχουν τα σχετικά ψηλότερα ποσοστά υπέρ των αμοιβαίων υποχωρήσεων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Πηγή: news247, “Τι πιστεύουν οι πολίτες για τα ελληνοτουρκικά και τι φοβούνται”, 04.06.2020
BLOG
Banner