Η πρώτη έρευνα για τον κορονοϊό παρουσιάστηκε στις 9 Μαρτίου, η δεύτερη έρευνα παρουσιάστηκε στις 23 Μαρτίου, η τρίτη έρευνα παρουσιάστηκε στις 6 Απριλίου, η τέταρτη έρευνα παρουσιάστηκε στις 23 Απριλίου, η πέμπτη έρευνα παρουσιάστηκε στις 07 Μαΐου, η έκτη έρευνα, στις 21 Μαΐου η έβδομη έρευνα στις 23 Ιουλίου, η 8η έρευνα στις 03 Σεπτεμβρίου, η 9η έρευνα στις 05 Νοεμβρίου και η 10η έρευνα στις 26 Νοεμβρίου.
Οι πολίτες δηλώνουν ότι ο κορονοϊός ανέτρεψε τη ζωή τους, νιώθουν κούραση και αγανάκτηση και βλέπουν ότι θα περάσουν αρκετά χρόνια πριν περάσουν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.
Στα αξιοσημείωτα της έρευνας:
- Οι πολίτες είναι κουρασμένοι με την καραντίνα και αγχωμένοι με την οικονομία
- Αυξάνεται το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο
- Ανησυχία για τη διάρκεια των απαγορεύσεων
- Χαμηλές πτήσεις για κυβέρνηση και αντιπολίτευση
Μικρή μείωση της ανησυχίας σε σχέση με τον Νοέμβριο
Ο κορονοιός αποτελεί πολύ και αρκετά μεγάλη απειλή για τον κόσμο απαντά το 77,1% των ερωτώμενων, για την Ελλάδα το 75,8% και για την οικογένεια το 62,1%, ποσοστά μειωμένα σε σύγκριση με εκείνα της προηγούμενης έρευνας η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Δυσαρέσκεια κυβέρνηση και αξιωματικη αντιπολίτευση
Στο 38,4% είναι οι θετικές γνώμες για τη μέχρι τώρα διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση (από 40,7%) και στο 18,8% για τη μέχρι τώρα στάση της αντιπολίτευσης (από 19,1% στην προηγούμενη έρευνα).
Το 35,8% των ερωτώμενων θεωρεί ότι η χώρα μας διαχειρίζεται καλύτερη την πανδημική κρίση σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, το 32,4% απάντησε ότι την διαχειρίζεται όπως και οι άλλες χώρες ενώ το 30% απαντά χειρότερα.
Στερεύει η υπομονή
Κούραση αισθάνεται το 45,2%, αγανάκτηση το 30,5%, ενώ το 19,6% απαντά υπομονή και το 4,6% αισιοδοξία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπομονή συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά της στις μεγάλες ηλικίες, η κούραση στις μεσαίες και η αγανάκτηση στις μικρότερες ηλικίες. Πάντως η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτώμενων (86%) δηλώνει ότι αυτό το χρόνο ο τρόπος ζωής έχει αλλάξει πολύ ή αρκετά.
Στο ερώτημα πότε θα επιστρέψει η κανονικότητα στη ζωή μας (άρση απαγορεύσεων, άνοιγμα εστίασης κλπ), το 8,3% απάντησε σε ένα με δύο μήνες, το 37,9% κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι, το 16,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ενώ ένας στους τρεις πιστεύει ότι η κανονικότητα θα επιστρέψει αργότερα.
Φόβος ότι θα διατηρηθούν οι απαγορεύσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι 7 στους 10 ερωτώμενους ανησυχούν για το αν κάποιες από τις απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της καραντίνας, συνεχιστούν και μετά την καταπολέμηση της πανδημίας. Ήδη άλλωστε υπάρχουν αντιδράσεις και κριτική για το γεγονός ότι με πρόσχημα την υγειονομική κρίση, “περνάνε” νόμοι και ρυθμίσεις, που θα συναντούσαν πολύ μεγάλη αντίσταση στο παρελθόν.
Πηγή: news247.gr, “Έρευνα 20/20: Πώς νιώθουν οι Έλληνες μετά από ένα χρόνο μάχης με τον κορονοϊό“, 26.02.2021