πίσω στο blog
01.07.2020
Πώς κρίνουν οι Έλληνες τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ

Στα αξιοσημείωτα της έρευνας

  • Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες αποτιμούν θετικά το συνολικό έργο της κυβέρνησης.
  • Σημαντικό ποσοστό, θεωρεί ότι η κυβέρνηση πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο.
  • Χαμηλά είναι τα ποσοστά ικανοποίησης από την αντιπολίτευση
  • Οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι από την ψηφιοποίηση του κράτους και την υγεία και απογοητευμένοι με τους χειρισμούς στην Παιδεία, το περιβάλλον, τα εργασιακά και τα θέματα των αγροτών
  • Μεγάλο ποσοστό πολιτών, δηλώνουν μακριά από το κόμμα που ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές.

Η αντοχή της κυβέρνησης

Ο πρώτος χρόνος διακυβέρνησης από τη ΝΔ, μετά και τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού, κλείνει με θετικό πρόσημο. Συγκεκριμένα, θετικά και μάλλον θετικά αποτιμούν οι ερωτώμενοι τη μέχρι σήμερα πορεία της κυβέρνησης σε ποσοστό 53,8%, ενώ αρνητικά και μάλλον αρνητικά απαντάει το 42,9%.

Το 39,8% θεωρεί ότι η κυβέρνηση τα πηγαίνει καλύτερα του αναμενόμενο, με το 19,4% να πιστεύει ότι τα πηγαίνει χειρότερα. “Όσο καλά περίμενα” απάντησε το 15,8% και “όσο άσχημα περίμενα” το 21,5%.

Ένας στους δύο θεωρεί ότι η κυβέρνηση μέχρι σήμερα υλοποιεί το προεκλογικό της πρόγραμμα, με το 44,3% να διαφωνεί.

Χαμηλές πτήσεις για την αντιπολίτευση

Περίπου ένας στους τέσσερις αξιολογεί θετικά την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αυτό το χρόνο, ενώ οι αρνητικές απόψεις ξεπερνούν το 70%.

Για το ΚΙΝΑΛ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 20,1%, για το ΚΚΕ 16,7%, για το ΜΕΡΑ 25 15,1% και για την Ελληνική Λύση 12,8%.

Αν είχε κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές τα πράγματα για τη χώρα θα ήταν χειρότερα απάντησε το 49,1%, καλύτερα το 22,7% και περίπου τα ίδια το 25,7%.

Ένα σημαντικό στοιχείο για το μέλλον

Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των πολιτών, φαίνεται να απομακρύνεται από την επιλογή που έκανε στις προηγούμενες εκλογές. Συγκεκριμένα, πολύ κοντά στο κόμμα που ψήφισε ένα χρόνο πριν αισθάνεται το 23,9%, αρκετά κοντά το 27,7%, ενώ λίγο και καθόλου κοντά δηλώνει το 38,5%.

Η αξιολόγηση ανά τομέα

Στην πρώτη πεντάδα θετικής αξιολόγησης του έργου της κυβέρνησης είναι α) η ψηφιοποίηση του κράτους (68,3%), η υγεία (60,9%), η εξωτερική πολιτική (49,9%), η ασφάλεια/αντιμετώπιση εγκληματικότητας (47,6%) και η τοπική αυτοδιοίκηση (43,4%).

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τομείς της Ψηφιοποίησης, της Υγείας και της Εξωτερικής Πολιτικής είναι οι μόνοι τρεις στους οποίους το κυβερνητικό έργο συγκεντρώνει περισσότερες θετικές αξιολογήσεις από ό,τι αρνητικές, όπως φαίνεται και στο συγκριτικό γράφημα

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

Πηγή: news247, “Έρευνα 20/20: Πώς κρίνουν οι Έλληνες τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ”, 01.07.2020

 


Οι νικητές των tablet είναι οι Α. Μπαβέλλας, Κ. Λιόλιος και Δ. Κυρη.
BLOG
Banner