πίσω στο blog
07.05.2020
Οι Έλληνες φοράνε μάσκα και αγχώνονται για την οικονομία

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι Έλληνες εξακολουθούν να ανησυχούν για τον κορονοϊό, είναι λιγότερο αισιόδοξοι για το τέλος της περιπέτειας, ενώ μεγαλώνει το άγχος για τις οικονομικές συνέπειες και τη διάρκεια της κρίσης. Παράλληλα, δηλώνουν ότι θα πειθαρχήσουν στη χρήση μάσκας, θα πάνε με κάποιο τροπο διακοπές, ενώ είναι αντίθετοι στο άνοιγμα όλων των βαθμίδων στα σχολεία.

Στα αξιοσημείωτα της μέτρησης

  • Σταθερά υψηλά, τα επίπεδα ανησυχίας για τον κορονοϊό
  • Λιγότερη αισιοδοξία για τις εξελίξεις στην οικονομία
  • Μείωση της ικανοποίησης από κυβέρνηση και αντιπολίτευση
  • Άνετοι οι πολίτες στα μικρά καταστήματα, φόβος για μεγάλα εμπορικά και χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς
  • Η πλειοψηφία λέει ναι στη χρήση μάσκας σε κλειστό χώρο
  • Οι πολίτες είναι υπέρ στο άνοιγμα των σχολείων για τη Γ’ Λυκείου, αλλά όχι για δημοτικά και νηπιαγωγεία
  • Οι Έλληνες θα πάνε διακοπές, αλλά σε άλλο προορισμό και για λιγότερες μέρες

 

Παραμένει η ανησυχία

Τα επίπεδα ανησυχίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Μεγάλη απειλή για τον κόσμο απάντησε το 79,6% (από 80,5%), για την Ελλάδα το 67,8% (από 66,4%) και για την οικογένεια του το 54,8% (από 54,1%).

Σχετική ανησυχία υπάρχει και για ενδεχόμενη νέα καραντίνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το 11,4% θεωρεί πολύ πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο και το 37,2% αρκετά πιθανό. Λίγο και καθόλου απάντησε το 47,9%.

Το μεγάλο άγχος για την οικονομία

Τρεις στους 10 πολίτες αισθάνονται φόβο σε σχέση με τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας, ενώ το 45,9% αισθάνεται άγχος και το 20,3% ελαφριά ανησυχία.

Παράλληλα 1 στους 3 πιστεύει οτι η οικονομική κρίση εξαιτίας του κορονοιού θα έχει διάρκεια μέχρι 12 μήνες, το 35,4% δύο χρόνια και το 26% παραπάνω από 2 χρόνια.

 

Η κόπωση φέρνει μείωση της ικανοποίησης

Η ικανοποίηση τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση παρουσιάζει μείωση σε σχέση με το προηγούμενο κύμα, αλλά ειδικά για την κυβέρνηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Το 71,1% δηλώνει ικανοποιημένο από την κυβέρνηση και το 32,2% από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Λιγότερο αισιόδοξοι

Μείωση του δείκτη αισιοδοξίας για το πότε θα τελειώσει η έξαρση παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Έτσι το 57,2% του προηγούμενου κύματος, γίνεται 44,5% σήμερα.

Πιθανά αυτό οφείλεται ότι η προηγούμενη έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο που περιμέναμε το τέλος της καραντίνας, ενώ αυτή τις πρώτες μέρες της άρσης των μέτρων, όταν δηλαδή και πάλι πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά.

Σχετική μείωση παρατηρούμε και στην προσδοκία εύρεσης εμβολίου ή θεραπείας για τον κορονοιο. Από 66,5% το ποσοστό πέφτει στο 59,3%.

Άνετοι στα μικρά καταστήματα, φοβισμένοι στα μεγάλα

Από τις απαντήσεις τους οι Έλληνες φαίνονται αρκετά άνετοι στο να επισκεφθούν ή να χρησιμοποιήσουν κλειστούς χώρους. Τα μικρά μαγαζιά τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ είναι στην κορυφή της σχετικής λίστας με 72,7% το καθένα, τα μικρά εμπορικά καταστήματα έπονται με 64,2% και ακολουθούν τα κομμωτήρια/κουρεία (60,6%) και οι τράπεζες (50,3%).

Πιο επιφυλακτικοί για τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα (38,4%) και για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (20%).

Ναι στη μάσκα

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτώμενων λέει ναι στη χρήση μασκών σε κλειστό χώρο. Το 53,2% δηλώνει ότι σίγουρα θα φοράει και το 30,5% ότι μαλλον θα τη χρησιμοποιούν. Μάλλον όχι απαντά μόλις το 11,7%.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

Πηγή: NEWS24/7, “Έρευνα NEWS 24/7: Οι Έλληνες φοράνε μάσκα και αγχώνονται για την οικονομία”, 07.05.2020

BLOG
Banner