Οι Έλληνες θεωρούν ως σημαντικό ζήτημα το προσφυγικό, υπερεκτιμούν τον αριθμό προσφύγων στη χώρα, ενώ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι απαντήσεις για το πόσο ανοικτοί είναι στο ενδεχόμενο τα παιδιά τους να συνάψουν σχέσεις με άτομα άλλης εθνικότητας και θρησκείας.
Στα αξιοσημείωτα της έρευνας
- Ένας στους τέσσερις Έλληνες θεωρεί σημαντικότερο πρόβλημα το μεταναστευτικό/προσφυγικό
- Οι μισοί πιστεύουν ότι οι πρόσφυγες στη χώρα είναι πάνω από 200.000
- Η πλειοψηφία, θέλει αποσυμφόρηση των νησιών και μεταφορά προσφύγων σε κλειστές δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα
- Σχεδόν το 50% δεν θα ήθελε να έχει για γείτονές του πρόσφυγες
- Μόλις το 14,9% δηλώνει ότι η παρουσία προσφύγων έχει θετικό αντίκτυπο
- Σημαντικό ποσοστό δηλώνει ότι θα είχε πρόβλημα αν το παιδί του παντρευόταν άτομο άλλης θρησκείας
- Μοιρασμένες είναι οι απόψεις για το αν η ελληνική κοινωνία είναι ρατσιστική, με τους άνδρες να δίνουν διαφορετικές απαντήσεις από τις γυναίκες
Ψηλά το προσφυγικό, παρά την πανδημία
Ως σημαντικότερο ζήτημα αυτή την περίοδο οι ερωτώμενοι επιλέγουν την πορεία της οικονομίας (43,4%), ενώ έπονται η ανεργία (34,4%), τα ελληνοτουρκικά (29%), το μεταναστευτικό/προσφυγικό (24,8%), το βιοτικό επίπεδο (19,7%), ο κορονοιός (19,5%), η παιδεία (7,2%) και η εγκληματικότητα (4,5%). Σημειώνεται ότι οι ερωτώμενοι μπορούσαν να σημειώσουν μέχρι 2 επιλογές.
Η εικόνα για τον αριθμό των προσφύγων
Περίπου οι μισοί πιστεύουν ότι οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται αυτή την περίοδο στη χώρα μας είναι 200.000 και παραπάνω (47,8%). Το 23,1% τους εκτιμά περίπου στις 100.000, το 12,5% περίπου στις 50.000 και το 3,2% περίπου στις 20.000. το 13,4% δεν μπορεί να κάνει εκτίμηση.
Στην πραγματικότητα ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, προσεγγίζει τις 120.000.
Στην ηπειρωτική Ελλάδα σε κλειστές δομές
Υπέρ της αποσυμφόρησης των νησιών και της μετεγκατάστασης αναλογικά σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας τάσσονται οι 7 στους 10, με το 17,2% να προτιμά την παραμονή τους στα νησιά.
Πρόσφυγες στη γειτονιά
Το 46,9% θα είχε πρόβλημα αν στην πολυκατοικία του (ή στο διπλανό σπίτι) έμεναν πρόσφυγες, ενώ το 51% δηλώνει το αντίθετο. Το ανησυχητικό είναι ότι μέσα σε λίγα χρόνια έχουν αυξηθεί όσοι δηλώνουν αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Tα αντίστοιχα ποσοστά σε έρευνα της aboutpeople το 2017 ήταν 36,3% και 60,4%.
Αν το παιδί σου, παντρευόταν αλλοδαπό
Το 42,9% δε θα ήθελε το παιδί του να παντρευτεί κάποιον/α διαφορετικής θρησκείας, το 29% άλλης εθνικότητας και το 28,2% άλλου χρώματος.
Σημειώνεται ότι ενώ στην διαφορετική εθνικότητα και χρώμα τα ποσοστά των ανδρών που θα είχαν πρόβλημα είναι ψηλότερα από εκείνα των γυναικών, στο θέμα της διαφορετικής θρησκείας ισχύει το αντίθετο.
Οι μισοί ερωτώμενοι έχουν φίλο ή φίλη κάποιον/α μετανάστη/στρια. Όσοι δηλώνουν το αντίθετο – δηλαδή ότι δεν έχουν φίλο κάποιον μετανάστη-, είναι πιο «επιφυλακτικοί» απέναντι στους πρόσφυγες και στους μετανάστες σε όλες τις ερωτήσεις της έρευνας.
Είναι οι Έλληνες ρατσιστές;
Το 47,5% πιστεύει ότι η ελληνική κοινωνία είναι ρατσιστική, ενώ το 45,5% θεωρεί το αντίθετο. Αξίζει να σημειωθεί ότι α) όσοι πιστεύουν ότι η ελληνική κοινωνία είναι ρατσιστική έδωσαν πιο φιλικές απαντήσεις προς τους πρόσφυγες και μετανάστες ενώ β) ότι η πλειοψηφία των ανδρών πιστεύει ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ρατσιστική, ενώ η πλειοψηφία των γυναικών πιστεύει ότι είναι.
Γιάννης Ιωαννίδης: “Διχασμένη η κοινωνία”
Ο Γιάννης Φ. Ιωαννίδης, δικηγόρος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σχολιάζοντας την έρευνα του 20/20, σημειώνει ότι έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε ώστε να εξαλείψουμε την ξενοφοβική ρητορική στη χώρα μας.
“Από την ενδιαφέρουσα αυτή έρευνα εντυπωσιάζει ότι η ελληνική κοινωνία εμφανίζεται μοιρασμένη στα δύο. Σε πολλές ερωτήσεις το δείγμα διχάζεται ανάμεσα στη θετική και την αρνητική προσέγγιση του «άλλου», του πρόσφυγα/ μετανάστη, των προσώπων άλλου χρώματος. Δεν είναι περίεργο, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μπορούμε να συναντήσουμε ανάλογες συμπεριφορές και αντιλήψεις. Μοιρασμένες όμως είναι και οι απαντήσεις μεταξύ αυτών που έχουν και όσων δεν έχουν κάποια φιλική σχέση με μετανάστη. Σύμπτωση ή μήπως φοβόμαστε αυτό που δεν ξέρουμε;
Αυτό το 50-50, πάντως, θα μπορούσε να θεωρηθεί και παρήγορο. Μετά από όσα έχουμε περάσει τα τελευταία δέκα χρόνια με την οικονομική κρίση και τις πολιτικές κρίσεις, μετά την περσινή αύξηση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, την επικοινωνιακή υπερδραματοποίηση της δύσκολης πράγματι διαχείρισης της υποδοχής αυτών των ανθρώπων, ιδίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μετά τις κυβερνητικές παλινωδίες στο μεταναστευτικό, μετά την κρίση στον Έβρο, μετά από μήνες, χρόνια, δεκαετίες ξενοφοβικής ρητορικής στο δημόσιο λόγο, οι μισοί τουλάχιστον Έλληνες δεν βλέπουν στον ξένο το χειρότερο εχθρό, ενώ τα 3/4 δεν θεωρούν το προσφυγικό/ μεταναστευτικό ως μείζον πρόβλημα.
Όσοι, ενεργοί πολίτες και πολιτικές δυνάμεις, ενδιαφερόμαστε για την κοινωνική ειρήνη, έχουμε βέβαια ακόμα δρόμο μπροστά μας για να πείσουμε τους μισούς μας συμπατριώτες ότι πρόσφυγες και μετανάστες δεν είναι ούτε διάβολοι ούτε άγγελοι, αλλά άνθρωποι που πήραν το δρόμο της ξενιτιάς”, τονίζει ο κ. Ιωαννίδης.
Πηγή: News247, “Έρευνα 20/20: Οι πολίτες λένε “ναι” στη μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα”, 19.06.2020
Ο κ. Π. Λάζαρης είναι ο νικήτης του tablet και έχει ειδοποιηθεί με email.