πίσω στο blog
12.04.2024
Έρευνα aboutpeople: Κράτος ή Αγορά;

Τις ιδεολογικές προτιμήσεις των πολιτών σε ό,τι αφορά στις σχέσεις κράτους-οικονομίας εξετάζει η νέα έρευνα της aboutpeople για το NEWS 24/7.

Την καταγραφή των απόψεων των πολιτών σχετικά με τα θέματα οικονομικών προτιμήσεων και ιδεών καταγράφει η νέα έρευνα της aboutpeople για το NEWS 24/7.

Στην ερώτηση για το ποια πρέπει να είναι η κύρια προτεραιότητα των ελληνικών κυβερνήσεων, η μείωση των φόρων με σκοπό την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας λαμβάνει το 70,9% των απαντήσεων, ενώ η αύξηση των φόρων με σκοπό την βελτίωση του κράτους και τη μείωση των ανισοτήτων λαμβάνει μόλις 23,2%.

Στον αντίποδα – με μικρότερη διαφορά ανάμεσα στις απαντήσεις – η κρατική παρέμβαση για την “ασυδοσία” της αγοράς είναι περισσότερο επιθυμητή με ποσοστό 52,1%, από την ελεύθερη αγορά χωρίς κανέναν κρατικό έλεγχο (38,4%).

Το 56,1% εκφράζει την ανάγκη για την βελτίωση του κράτους όπως υπάρχει σήμερα, ενώ το 13,7% επιθυμεί ένα καλύτερο και μεγαλύτερο κράτος και το 2 7,1% ένα καλύτερο αλλά μικρότερο κράτος.

Οι αντιλήψεις για την ατομική ελευθερία για το 63,9% του συνόλου των ερωτώμενων συνδέονται με την απελευθέρωση από την φτώχεια, με την ισχυρή κοινωνική προστασία και με ένα κράτος το οποίο περιορίζει τις αγορές, ενώ για το 29,7% η ελευθερία του ατόμου προϋποθέτει ελεύθερες αγορές, ιδιωτική πρωτοβουλία και ένα κράτος το οποίο παρεμβαίνει ελάχιστα στην οικονομία.

Αντιστοιχα – και σχεδόν με ίδια ποσοστά –  για το 67,9% οι οικονομικές ανισότητες συνδέονται με το οικονομικό και κοινωνικό σύστημα που τις προκαλεί και για το 27,3% οι οικονομικές ανισότητες είναι στη φύση του ανθρώπου η οποία τείνει στο ατομικό συμφέρον, στην απόκτηση διοκτησίας και στον ανταγωνισμό.

Στην ερώτηση για τις μορφές απασχόλησης, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης θεωρούνται κάτι κακό για την οικονομία σε ποσοστό 66,7% έναντι του 27,6% το οποίο θεωρεί ότι αυτές τις ευέλικτες μορφές βοηθούν την οικονομία και, άρα, τη μείωση της ανεργίας.

Στο ερώτημα “σε ποιο ευρύτερο ιδεολογικό ρεύμα έχετε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για να προωθήσει τη μείωση των οικονομικών ανισοτήτων”, η Αριστερά και η Κεντροαριστερά υπερέχει με ποσοστό 48,3% έναντι του Δεξιού και Κεντροδεξιού ιδεολογικού ρεύματος (26%).

Από την άλλη, όσον αφορά για το ποιο ευρύτερο ιδεολογικό ρεύμα μπορεί να προωθήσει τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, η Δεξιά και Κεντροδεξιά λαμβάνει 43,5% έναντι της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς (31,3%).

Τα ποσοστά των απαντήσεων σχεδόν συγκλίνουν στο ερώτημα “σε ποιο ευρύτερο ιδεολογικό ρεύμα έχετε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για να προωθήσει την αποτελεσματικότητα του Δημοσίου τομέα”. Η Αριστερά και η Κεντροαριστερά είναι κατά τι πλειοψηφική δύναμη με ποσοστό 37,5% έναντι της Δεξιάς και Κεντροδεξιάς με ποσοστό 34,2%.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: https://news247.gr  “ΕΡΕΥΝΑ ABOUTPEOPLE: ΚΡΑΤΟΣ – (ΝΕΟ)ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ: ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ Χ” 06.04.2024

BLOG
Banner