πίσω στο blog
23.05.2023
Έρευνα aboutpeople: Γιατί ψηφίσαμε όπως ψηφίσαμε;

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου ακτινογραφεί η νέα έρευνα της aboutpeople για το NEWS 24/7, που διεξήχθη σε πολίτες που συμμετείχαν στην διαδικασία. Η έρευνα ρίχνει φως, μεταξύ άλλων, στα κριτήρια της ψήφου των Ελλήνων, την άποψή τους για την ποιότητα του προεκλογικού αγώνα και την στάση που προτίθενται να τηρήσουν στις δεύτερες εκλογές.

Ποια είναι τα βασικά κριτήρια ψήφου;
Οι ερωτώμενοι είχαν να επιλέξουν 3 λόγους από μια λίστα με 15 επιλογές για να εξηγήσουν την εκλογική τους συμπεριφορά. Η καλύτερη λειτουργία του κράτους με 31,9% κατέλαβε την πρώτη θέση, η Οικονομία με 28,4% τη δεύτερη και τα εθνικά θέματα την τρίτη με 24,9%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιλογές που συγκέντρωσαν τα χαμηλότερα ποσοστά ήταν οι υποκλοπές και το δυστύχημα των Τεμπών.

Ψηφίσαμε το λιγότερο κακό;
Το 49,1% δήλωσε ότι έκανε την επιλογή του λιγότερου κακού κόμματος, ενώ το 48,2% έκανε θετική επιλογή, ψηφίζοντας κάποιο κόμμα γιατί θεώρησε ότι είναι το καλύτερο.

Γυναίκες και νέοι ψήφισαν περισσότερο αρνητικά, όπως και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ (μόνο 28,9% θετική επιλογή). Μεγαλύτερη θετική ψήφο για τη ΝΔ με 58,4%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 31,2% των ψηφοφόρων δήλωσαν ότι αισθάνονται πολύ κοντά στο κόμμα που ψήφισαν, το 41,6% αρκετά κοντά, το 23,2% ούτε κοντά/ ούτε μακριά και το 3,8% μακριά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: news247.gr, “Έρευνα aboutpeople: Γιατί ψηφίσαμε όπως ψηφίσαμε;”, 23/05/23

BLOG
Banner