πίσω στο blog
25.01.2017
Πόσο χαρούμενοι είναι οι Έλληνες;

Το αίσθημα της χαράς, ειδικά σε μια τόσο δύσκολη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα για όλους μας. Η εταιρεία δημοσκοπήσεων aboutpeople πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με το θέμα προσπαθώντας να βρει όχι μόνο πόσο χαρούμενοι νιώθουν οι Έλληνες, αλλά και ποιες ομάδες (ηλικιακές, κοινωνικές κλπ) νιώθουν μεγαλύτερη χαρά. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Athens Voice από τις 17 ως τις 20 Ιανουαρίου και συμμετείχαν 563 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 ετών και άνω.

Λιγότεροι από τους μισούς Έλληνες νιώθουν χαρούμενοι αυτή την περίοδο, με το 9,6% να δηλώνει πολύ, το 35,1% αρκετά, το 32,4% λίγο και το 22,2% καθόλου. Δηλαδή πολύ και αρκετά δηλώνει το 44,7% και λίγο και καθόλου το 54,6%. Oι άνδρες (46,9%) σε σχέση με τις γυναίκες (43,1%) δηλώνουν περισσότερο χαρούμενοι, ενώ σε σχέση με την ηλικία περισσότερο χαρούμενοι είναι όσοι ανήκουν στο 18-34 και λιγότεροι όσο είναι μεταξύ 35 και 54 ετών. Η ψυχολόγος Ειρήνη Αγαπηδάκη σημειώνει ότι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα (35-54) ανήκουν οι πολίτες των λεγόμενων «παραγωγικών τάξεων» και συνεχίζει: «Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΤΑΤ για το 2015, το ποσοστό των ατόμων που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται στο 35,7%. Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η φτώχεια εντοπίζεται περισσότερο στο ηλικιακό γκρουπ της μέσης ηλικίας, όπου επιδρά με διπλό τρόπο: είτε αναβάλλοντας την απόκτηση παιδιών εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας, είτε επιδρώντας στην οικονομική επιβίωση της οικογένειας. Με βάση αυτά τα στοιχεία, δεν είναι να απορεί κανείς που τα άτομα ηλικίας 35-54 δε δηλώνουν «χαρούμενοι», εικόνα που επιβεβαιώνεται και από επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία δείχνουν αύξηση της κατάθλιψης και των αγχωδών διαταραχών σε αυτές τις ηλικίες».

Τα παραπάνω θα μπορούσαμε να πούμε ότι επιβεβαιώνονται και όταν προχωράμε στην ανάλυση της χαράς σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση των ερωτώμενων. Έτσι όσοι είναι πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι με την οικονομική τους κατάσταση δηλώνουν χαρούμενοι σε ποσοστό 71,2%. Το 50,3% όσων είναι λίγο ικανοποιημένοι με την οικονομική τους κατάσταση δηλώνει χαρούμενο και τα ποσοστά πέφτουν στο 31,4% για όσους δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι με την οικονομική τους κατάσταση.

Δείτε περισσότερα

 

Πηγή: Athens Voice, «Δημοσκόπηση: Πόσο χαρούμενοι είναι οι Έλληνες», 26.01.2017

BLOG
Banner