πίσω στο blog
11.11.2016
H πιο σκληρή, αμφίρροπη και παράδοξη εκλογική μάχη στην ιστορία των ΗΠΑ

H πιο σκληρή, αμφίρροπη και παράδοξη εκλογική μάχη στην ιστορία των ΗΠΑ έδωσε την πλειοψηφία των ψήφων στην Χίλαρι Κλίντον, αλλά έστειλε στον Λευκό Οίκο τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι δύο εξαιρετικά αντιδημοφιλείς υποψήφιοι πόνταραν και πήραν κυρίως την αρνητική ψήφο προς τον αντίπαλό τους, παρά την θετική προς αυτούς.

Τελικά νίκησε η οργή απέναντι στο κατεστημένο και όχι ο φόβος προς τη μισαλλοδοξία σε μια εκλογική αναμέτρηση που κυριολεκτικά χώρισε την Αμερική στα δύο. Αν εξετάσουμε τα ποιοτικά στοιχεία των exit polls, αυτό είναι κάτι περισσότερο από εμφανές. Η υποψήφια των Δημοκρατικών κέρδισε με μεγάλη διαφορά (59%-35%) τα αστικά κέντρα και συνετρίβη στις αγροτικές περιοχές (34% – 62%), ήταν πρώτη στις γυναίκες (54% – 42%), αλλά έχασε στους άνδρες (41% – 53%), είχε μεγάλη διαφορά στους ψηφοφόρους κάτω των 45 ετών (52% – 40%), αλλά έχασε καθαρά στις μεγαλύτερες ηλικίες (44% -53%).

O διαχωρισμός επεκτείνεται και στην φυλετική ψήφο. Στους λευκούς ψηφοφόρους ο Τραμπ έλαβε 58% και η Κλίντον 37% , ενώ στους μη λευκούς η Κλίντον 74% και ο Τραμπ 21%. Οι θρησκευόμενοι επέλεξαν Τραμπ με 54% και Κλίντον με 42%, ενώ όσοι δεν πηγαίνουν συχνά στην εκκλησία έδωσαν το προβάδισμα στους Δημοκρατικούς (54% – 40%). Οι Αμερικανοί ψήφισαν διαφορετικά και με βάση το μορφωτικό τους επίπεδο. Οι απόφοιτοι κολλεγίου προτίμησαν την Κλίντον (52% – 43%), ενώ όσοι δεν έχουν πάει κολλέγιο ψήφισαν ανάποδα (44% – 52%). Βεβαίως οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων διαφέρουν και με βάση την οικονομική τους κατάσταση. Όσοι κερδίζουν μέχρι 50 χιλιάδες δολάρια τον χρόνο ψήφισαν Κλίντον 52% και Τραμπ 41%, ενώ οι πλουσιότεροι προτίμησαν τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων όπως παραδοσιακά κάνουν (49% – 47%).

Δείτε περισσότερα

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος, “H πιο σκληρή, αμφίρροπη και παράδοξη εκλογική μάχη στην ιστορία των ΗΠΑ”, 11.11.2016

BLOG
Banner