πίσω στο blog
05.06.2021
Πράσινο μέλλον για τις επόμενες γενιές θέλουν οι Έλληνες

Πού οφείλεται η κλιματική αλλαγή; Τι πρέπει να γίνει για την προστασία του περιβάλλοντος; Πόσο επηρεάζει η συμπεριφορά των πολιτών το περιβάλλον; Πόσο συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής το κράτος, οι επιχειρήσεις, οι πολίτες;

Στα αξιοσημείωτα της έρευνας

  • Σχεδόν 9 στους 10 θεωρούν ότι η κλιματική αλλαγή οφείλεται κυρίως στον ανθρώπινο παράγοντα
  • Το 86,3% θεωρεί ότι στα επόμενα 20 χρόνια θα δούμε μεγάλες αλλαγές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής
  • Πιο αυστηρούς νόμους για την προστασία του περιβάλλοντος επιθυμεί η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών
  • “Κάτω από τη βάση” για τους περισσότεροι παράγοντες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος

Προτεραιότητα για τους πολίτες το περιβάλλον, αλλά όχι… άμεσα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας, ειδικά σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων από τους πολίτες.

Η οικονομία, η ανεργία, η υγεία, η εγκληματικότητα και η παιδεία σημειώνουν πολύ ψηλότερα ποσοστά.

Η μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής πρέπει να είναι ύψιστη προτεραιότητα για να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο πλανήτη για τις επόμενες γενιές ακόμα και αν πρέπει να μείνουν πίσω άλλα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα, είπε το 77,3%, ενώ το 16,5% υποστηρίζει ότι πρέπει να είναι μικρότερη προτεραιότητα στην παρούσα φάση γιατί αντιμετωπίζουμε πολύ σημαντικότερα προβλήματα ακόμα και αν αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στις επόμενες γενιές.

Αλλαγή στην νομοθεσία αλλά και στην συμπεριφορά

Οι πολίτες πρέπει να αλλάξουν την συμπεριφορά τους για να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή, δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό το θέμα μόνο στην πρωτοβουλία των κυβερνήσεων απάντησε το 80%, με το 18,5% να πιστεύει ότι δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι πολίτες για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, είναι θέμα των κυβερνήσεων.

Το 81,9% πιστεύει ότι οι πιο αυστηροί νόμοι για την προστασία του περιβάλλοντος αξίζουν το όποιο πιθανό κόστος γιατί τελικά είναι προς όφελός μας, ενώ το 12,8% ότι οι πιο αυστηροί νόμοι για την προστασία του περιβάλλοντος κοστίζουν θέσεις εργασίας και βλάπτουν την οικονομία.

Ο άνθρωπος υπεύθυνος για το περιβάλλον

Σχεδόν 9 στους 10 ερωτηθέντες (87%) απάντησαν ότι η κλιματική αλλαγή οφείλεται κυρίως στον ανθρώπινο παράγοντα.

Το 7% θεωρεί ότι έχει κυρίως φυσικά αίτια, ενώ το 4,2% πιστεύει ότι δεν υφίσταται κλιματική αλλαγή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με αντίστοιχη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2017 από την ίδια εταιρεία παρατηρούμε μια αύξηση 9,2% σε όσους και όσες πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή οφείλεται κυρίως στον ανθρώπινο παράγοντα.

Την ίδια στιγμή, το 16,5% των ερωτώμενων θεωρεί ότι οι ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή είναι υπερβολικές, με την συντριπτική πλειοψηφία όμως να διαφωνεί (81,2%).

Η κλιματική αλλαγή θα αλλάξει τον τρόπο ζωής μας

Το 86,3% πιστεύει ότι τα επόμενα 20 χρόνια θα δούμε μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ενώ το 9,4% διαφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το 57,1% δηλώνει ότι η ανακύκλωση αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς του (από 49,4% το 2017), το 24,7% είπε ότι ανακυκλώνει αλλά όχι πολύ συχνά και το 15% ότι δεν ανακυκλώνει.

Οι γυναίκες, οι μεγαλύτερες ηλικίες και οι απόφοιτοι Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχουν βάλει την ανακύκλωση στην καθημερινότητα τους σε μεγαλύτερα ποσοστά.

Η μείωση των πλαστικών αναγκαιότητα για τους πολίτες

Όσον αφορά στο τι πρέπει να γίνει για την προστασία του περιβάλλοντος, οι ερωτώμενοι δίνουν προτεραιότητα στη μείωση της χρήσης πλαστικών (45%), στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (42,3%), στη μείωση ποσοστών διοξειδίου του άνθρακα (41,1%), στην αύξηση της ανακύκλωσης (35,6%) και στην προστασία του πρασίνου (27,4%).

“Κάτω από την βάση” κράτος και επιχειρήσεις

Κάτω από τη βάση παίρνουν οι περισσότεροι παράγοντες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πιο συγκεκριμένα, το 2,1% θεωρεί ότι τα εργοστάσια βοηθούν αρκετά σε αυτή την κατεύθυνση, 10,7% ότι κάνουν όσα περίπου πρέπει και 84,5% ότι δεν βοηθούν αρκετά, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι 5,1%, 15,2% και 75,3%.

Το 9,2% απάντησε ότι η Πολιτεία βοηθά αρκετά, το 15,2% ότι κάνει όσα περίπου πρέπει και το 72,5% ότι δεν βοηθά αρκετά. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι 7,7%, 17,9% και 69,6%. Οι πολίτες βοηθούν αρκετά απάντησε το 11,4%, κάνουν όσα περίπου πρέπει το 21,4% και δε βοηθούν αρκετά το 65,3%.

Ωστόσο τα ποσοστά αλλάζουν όταν η ερώτηση αφορά τους ίδιους. το 33,5% πιστεύει ότι βοηθάει αρκετά, το 43,6% ότι κάνει όσα περίπου πρέπει και μόνο το 21,1% δηλώνει ότι δεν βοηθάει αρκετά.

Τέλος, οι μισοί περίπου ερωτώμενοι (47,2%) θεωρούν ότι περιβαλλοντικές οργανώσεις βοηθούν αρκετά, το 26,8% ότι κάνουν όσα περίπου πρέπει και το 22,3% ότι δεν κάνουν αρκετά.

Μειώνεται η υποστήριξη στις ανεμογεννήτριες

6 στους 10 ερωτώμενους (59,5%) δήλωσε ότι είναι υπέρ της τοποθέτησης ανεμογεννητριών για παραγωγή ρεύματος, ενώ το 30,5% ότι είναι κατά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: news247.gr, “Έρευνα 20/20: Πράσινο μέλλον για τις επόμενες γενιές θέλουν οι Έλληνες”, 05.06.2021

BLOG
Banner