πίσω στο blog
26.11.2020
Οι Έλληνες ανησυχούν για τον κορονοϊό και περιμένουν το εμβόλιο

Οι Έλληνες φαίνεται ότι πλέον ανησυχούν περισσότερο από ποτέ για τον κορονοϊό, ελπίζουν στο εμβόλιο και βασίζονται στα μέτρα και τη χρήση μάσκας. Παράλληλα παγιώνεται η δυσαρέσκεια για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, ενώ κυριαρχεί η εντύπωση ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν ενισχύθηκε εγκαίρως.

 

Στα αξιοσημείωτα της έρευνας:

Οι πολίτες βλέπουν τον ιό ως μεγάλη απειλή για την Ελλάδα

Πέφτει η ικανονοποίηση από κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Τρεις στους 4 θεωρούν ότι το ΕΣΥ δεν ήταν προετοιμασμένο

Καθολικό ναι στις επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών

Ναι στις μάσκες και αύξηση εμπιστοσύνης για τα εμβόλια

Φόβος για μας και τις οικογένειές μας

Ο κορονοιός αποτελεί πολύ και αρκετά μεγάλη απειλή για τον κόσμο απαντά το 85,5% των ερωτώμενων, για την Ελλάδα το 85,9% και για την οικογένεια το 71,9%, ποσοστά σαφώς αυξημένα σε σύγκριση με εκείνα της προηγούμενης έρευνας.

Σημειώνουμε ότι για πρώτη φορά βλέπουμε μεγαλύτερα ποσοστά όταν ρωτάμε “για την Ελλάδα” σε σχέση με όταν ρωτάμε “για τον κόσμο”.

Στην ερώτηση αν κάποιος/α από το οικογενειακό περιβάλλον σας έχει διαγνωστεί με κορονοιό το 28,4% απαντά θετικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πιο ψηλά ποσοστά είναι στους κατοίκους της Β. Ελλάδας και ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία όπως επίσης και στις πιο νέες ηλικίες.

Αυξάνεται η δυσαρέσκεια για τους πολιτικούς χειρισμούς

Στο 40,7% είναι οι θετικές γνώμες για τη μέχρι τώρα διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση (από 42,3%) και στο 19,1% για τη μέχρι τώρα στάση της αντιπολίτευσης (από 20% στην προηγούμενη έρευνα).

Πιαστήκαμε απροετοίμαστοι

Κυρίαρχη είναι η εντύπωση στους πολίτες, ότι 23,2% πιστεύει ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν προετοιμασμένο γι το δεύτερο κύμα κορονοιού, ενώ το 76% θεωρεί το αντίθετο.

Μεγάλη είναι η αποδοχή του μέτρου της επίταξης. Συγκεκριμένα, το 88,4% συμφωνεί με την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα. Διαφωνεί μόλις το 8,4%.

Χρήση μάσκας και αύξηση του “ναι” για το εμβόλιο

Αυξημένο παρατηρείται το ποσοστό όσων πιστεύουν στην αποτελεσματικότητα της μάσκας στον περιορισμό του κορονοιού. Σήμερα είναι στο 82,7%, από 77,8% την 1η Νοεμβρίου και 72,2% την 1η Σεπτεμβρίου.

Το 49,1% δηλώνει ότι θα έκανε το εμβόλιο αν ήταν άμεσα διαθέσιμο, ποσοστό αυξημένο κατά 4% από την προηγούμενη έρευνα. Ένας στους τρεις είναι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πιο θετικοί στα εμβόλια οι άνδρες, οι μεγάλες ηλικίες, οι απόφοιτοι 3βάθμιας εκπαίδευσης και οι κάτοικοι Αττικής.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Πηγή: news247.gr, “Έρευνα 20/20: Οι Έλληνες ανησυχούν για τον κορονοϊό και περιμένουν το εμβόλιο”, 26.11.2020
BLOG
Banner