πίσω στο blog
05.10.2020
Διπλή έρευνα για τις αμερικανικές εκλογές – πριν και αφού διαγνώσθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ με κορονοϊό

Η πρώτη έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 27 ως τις 29 Σεπτεμβρίου και συμμετείχαν σε αυτήν 939 άτομα. Μετά όμως τις εξελίξεις με την υγεία του προέδρου Τραμπ, πραγματοποιήθηκε και δεύτερη έρευνα στις 3 και 4 Οκτωβρίου με σχετικές ερωτήσεις στην οποία συμμετείχαν 815 άτομα. Τα αποτελέσματα και των δύο ερευνών παρουσιάζουν πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον.

Στα αξιοσημείωτα της έρευνας

  • Η εκλογή του επόμενου προέδρου δεν θα παίξει ρόλο στα θέματα της Ελλάδας
  • Ο Μπαράκ Ομπάμα θεωρείται μακράν ο καλύτερος πρόεδρος των τελευταίων δεκαετιών
  • Η ασθένεια του Τραμπ από κορονοϊό, είναι πιθανό να επηρεάσει το αποτέλεσμα
  • Οι Έλληνες θεωρούν μεγάλης σημασίας για όλο τον πλανήτη τις εκλογές στις ΗΠΑ
  • Η πλειοψηφία των Ελλήνων, ελπίζει σε νίκη του Τζο Μπάιντεν

Η έρευνα, πριν την ασθένεια του Τραμπ

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτώμενων (86,6%) θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ θα είναι πολύ και αρκετά σημαντικό για όλο τον κόσμο.

Αρνητική η εικόνα του προέδρου των ΗΠΑ

Στην πρώτη έρευνα οι θετικές γνώμες που συγκεντρώνει ο Ντόναλντ Τραμπ φτάνουν το 16,5% και οι αρνητικές το 80,4%. Τις περισσότερες θετικές γνώμες τις συγκεντρώνει σε άντρες, μέσης ηλικίας, κατοίκους εκτός Αττικής, χωρίς πτυχίο.

Παρόμοια ποσοστά  αποδοχής έχει και η θητεία του Ντόναλντ Τραμπ. Το 16,8% την κρίνει θετικά και το 78,8% αρνητικά.

Αντίστοιχα οι θετικές γνώμες για τον Τζο Μπάιντεν φτάνουν το 43,8% και οι αρνητικές το 26,4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι 3 στους 10 ερωτώμενους δεν εκφράζουν γνώμη για τον υποψήφιο πρόεδρο των Δημοκρατικών.

Οι Έλληνες “ψηφίζουν” Μπάιντεν

Το 63,7% των ερωτώμενων θέλει να κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου ο Τζο Μπάιντεν και το 13,4% ο Ντόναλντ Τραμπ. Τα αντίστοιχα ποσοστά τον Ιούνιο ήταν 49,6% για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών και 14,2% για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών.

Και στην παράσταση νίκης προηγείται ο Τζο Μπάιντεν με 52,8% (33,8% τον Ιούνιο) και ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ με 22,9% (27,2% τον Ιούνιο). Ένας στους τέσσερις ερωτώμενους δεν εκφράζει γνώμη στη συγκεκριμένη ερώτηση.

Ανησυχία για το ενδεχόμενο επανεκλογής Τραμπ

Οι μισοί ερωτώμενοι θα αισθανθούν ανασφάλεια σε περίπτωση που θα επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ και περίπου 1 στους 4 φόβο. 6% θα αισθανθεί ανακούφιση και 4,7% ελπίδα.

Ένας στους τρεις ερωτώμενους θα αισθανθεί ανακούφιση σε περίπτωση που θα εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη δεύτερη θέση σε αυτή την ερώτηση καταλαμβάνει το δε γνωρίζω/δεν απαντώ με 26,3% και ακολουθεί η ελπίδα με 22,9%. Το 14,7% δηλώνει ότι θα αισθανθεί ανασφάλεια και το 3,1% φόβο.

Τι συμφέρει την Ελλάδα

Πάνω από τους μισούς ερωτώμενους (51,3%) πιστεύουν ότι δε θα υπάρχει διαφορά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις όποιος και αν εκλεγεί πρόεδρος.

Το 30,9% “βλέπει” τον Τζο Μπάιντεν πιο κοντά στα ελληνικά συμφέροντα και το 5,6% τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ομπάμα δαγκωτό

Στο ερώτημα ποιος από τους τελευταίους 4 προέδρους των ΗΠΑ ήταν ο καλύτερος οι απαντήσεις είναι εμφατικές.

Έπτά στους 10 ερωτώμενους απάντησαν ο Μπάρακ Ομπάμα, 11% ο Ντόναλντ Τραμπ, 5,5% ο Μπιλ Κλίντον και 1,2% ο Τζορτζ Μπους.

Η έρευνα μετά την ασθένεια Τραμπ

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της είδησης σχετικά με την υγεία του Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιήσαμε και δεύτερη έρευνα προκειμένου να εξετάσουμε τις πρώτες αντιδράσεις του ελληνικού κοινού.

Το 60,5% θεωρεί ότι η ασθένεια του Ντόναλντ Τραμπ θα επηρεάσει πολύ ή αρκετά τις επερχόμενες εκλογές.

Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

Πηγη: news247.gr, “Έρευνα 20/20: Ανακούφιση για τους Έλληνες πιθανή νίκη Μπάιντεν – Τι λένε για την ασθένεια του Τραμπ”, 05.10.2020

BLOG
Banner